Hoppa till sidans innehåll

Badminton


Tävlingsbestämmelser

Tävlingsform

Tävlingen inleds med gruppspel. Slutspel sker i cupform. Tävlingen spelas i klasserna herr, dam, herrdubbel, damdubbel och mixed. I mixed ska varje kön vara representerat med en person.

Lagmatchen avgörs som en tävling mellan tvåmannalag. Spelarna i laget ska rangordnas efter spelskicklighet (gäller ej mixed). Varje lagmatch består av två singelmatcher enligt inbördes ranking och en dubbelmatch. Det lag som vinner flest delmatcher vinner lagmatchen. I cupspel kan spelet avbrytas när något lag uppnår en ointaglig ledning.

Matchdräkt

Spelare ska uppträda i matchkläder bestående av kortärmad tröja, och shorts/kjol som inte är längre än att den visar knäna.

Spelform

Matcherna spelas i bäst av tre set. Ett set är vunnet när det en spelare nått 21 poäng med en minsta ledning om två poäng, dock går varje set till högst 30. Sidbyte sker alltid vid varje set. Blir det ett tredje set byter man sida när en av spelarna nått 11 poäng.

Gruppspel

Vid lika poängställning mellan två eller flera personer/lag i en grupp efter gruppspelets avgörande avgörs placeringarna i tur och ordning genom inbördes möte, antal vunna set, antal förlorade set, antal vunna bollar, antal förlorade bollar och därefter lottning.

Slutspel

Slutspel avgörs i cupform enligt arrangörens spelschema.

Walk Over (WO)

Om en spelare inte infinner sig på anvisad plan senast tre minuter efter matchstart innebär det att spelaren har lämnat WO. Om en spelare eller ett par lämnar WO eller avbryter/skadas i en match i gruppspelet ska spelarens/ parets samtliga matcher strykas. Detta gäller även eventuellt spelade matcher. Om en spelare eller ett par lämnar WO i slutspelet tilldöms motståndarna vinst.

Övrigt

I övrigt gäller Svenska Badmintonförbundets spelregler.

Uppdaterad: 09 DEC 2018 19:08 Skribent: Eva Riddervold Sandberg
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link

Samarbeten